Τάσος Μπαρτζώκας για τον καρκίνο του μαστού: Η πρόληψη είναι στάση ζωής! Η μάχη με τον καρκίνο, μπορεί να κερδηθεί! - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Τάσος Μπαρτζώκας για τον καρκίνο του μαστού: Η πρόληψη είναι στάση ζωής! Η μάχη με τον καρκίνο, μπορεί να κερδηθεί!


Παρών ο Τάσος Μπαρτζώκας, στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξάνδρειας, το Τμήμα Ισότητας των φύλων και το Τμήμα Μαιών του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, την οποία συνόδευσε μουσικά, η χορωδία Μελίκης Πλατέος.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πλέον η «επάρατη νόσος», αλλά αντίθετα είναι ιάσιμος. Προέτρεψε όλες τις γυναίκες να εστιάσουν στην πρόληψη, ενώ επέμεινε και στον ρόλο του υποστηρικτικού δικτύου, καθώς όπως είπε «όπως κάθε ασθένεια, έτσι και ο καρκίνος, έχει μοναξιά και βαρύ σταυρό. Η μάχη δεν είναι ανίκητη, πρέπει όμως να βρει τον ασθενή στο μαζί. Μοναξιά και ασθένεια δεν πρέπει να συνυπάρχουν!».

Ο Βουλευτής, όντας και ο ίδιος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία, δήλωσε ότι στέκεται πάντα στο πλευρό των ασθενών.

Το κείμενο του χαιρετισμού:

«Χαιρετώ εγκάρδια όλους τους παρευρισκόμενους και τους διοργανωτές, αυτής της πολύ σημαντικής εκδήλωσης, αφιερωμένη στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.
Όλες αυτές οι αφυπνιστικές εκδηλώσεις μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα. Ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι η επάρατη νόσος, αλλά αντίθετα είναι μια ιάσιμος νόσος. Και μπορεί να νικηθεί, κυρίως, μέσα από την πρόληψη. Η πρόληψη λοιπόν πρέπει να είναι στάση ζωής και τα ιατρικά ραντεβού για απεικονιστικές και οι κλινικές εξετάσεις να θεωρούνται ραντεβού με την ίδια τη ζωή.

Εδώ και ένα χρόνο, η Πολιτεία έχει εγκαινιάσει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», διευκολύνοντας αυτό το ραντεβού. Πλέον το κράτος είναι αυτό που προσεγγίζει τους πολίτες, που τους καλεί να ενημερωθούν και να εξεταστούν. Και για πρώτη φορά, παρέχεται εντελώς δωρεάν ένα πρόγραμμα εξετάσεων, προκειμένου κάθε γυναίκα, να ανιχνεύσει έγκαιρα και να διαγνώσει με ταχύτητα οποιοδήποτε εύρημα που αφορά τον καρκίνο του μαστού. 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό που έχουμε συγκεντρωθεί εδώ, ένα χρόνο μετά τη θεσμική ανάληψη ευθύνης της Πολιτείας, όπως συγκεντρωνόμαστε κάθε χρόνο, με αφορμή την επετειακή μέρα του καρκίνου του μαστού. Και  θεωρώ ότι αυτή η εκδήλωση είναι πολύ πλήρης, όσον αφορά το περιεχόμενο και τα νοήματά της. Η ιατρική γνώση έρχεται να συναντηθεί με το συναίσθημα της ασθένειας του καρκίνου και όλο αυτό το νήμα, ξετυλίγεται πάντα υπό το προσωπικό βίωμα της δύσκολης διαδρομής της ασθένειας. Γιατί ξέρουμε όλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, ότι κάθε ασθένεια, είναι ένας μακρύς γολγοθάς και ένας βαρύς Σταυρός.

Και γνωρίζουμε επίσης, ότι ο καρκίνος του μαστού, όπως κάθε καρκίνος, αλλά όπως και κάθε ασθένεια, έχει απόγνωση, έχει απελπισία και έχει και μοναξιά. Η μάχη είναι σκληρή, γι αυτό και απαιτείται να έχει συλλογικό χαρακτήρα η αντιμετώπιση του. 
Και ακριβώς γι’αυτό το λόγο,  θεωρώ σπουδαία την ανάδειξη του ρόλου του υποστηρικτικού δικτύου. Πιστεύω ότι όλοι χρειάζεται να ακούσουμε και να μάθουμε, ότι η νίκη απέναντι στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, όσο και αν είναι ατομική υπόθεση, κερδίζεται στο μαζί. 

Ανυπομονώ να ακούσω τις εισηγήσεις και μέσα από αυτές, αλλά και μέσα από τις προτάσεις που θα ακουστούν, να γίνω μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και συμπαραστάτης τους, με κάθε τρόπο. Θέλω να συγχαρώ όλους τους διοργανωτές και να ευχηθώ να κρατήσουν πάντα, αυτόν τον γόνιμο ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->