Οι τεχνικές εταιρίες ζητούν αποζημιώσεις για το «πάγωμα» των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Οι τεχνικές εταιρίες ζητούν αποζημιώσεις για το «πάγωμα» των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων

 
Τι αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΤΕΑΤ με την ολοκλήρωση της γενικής του συνέλευσης
 
Ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρας Τάξης (ΣΤΕΑΤ), ζητά... 

 
την καταβολή αποζημιώσεων στους παραχωρησιούχους για το «πάγωμα» των προβλεπόμενων αυξήσεων στις τιμές των διοδίων.

«Πρέπει να διασφαλίζεται η σύμφωνη με τις προβλέψεις των Συμβάσεων Παραχώρησης κανονική και πλήρης χρηματοδότηση των Έργων Παραχώρησης, με τις προβλεπόμενες κατ’ έτος αυξήσεις των τιμών διοδίων τελών, που είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά τους και την έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων, συνεκτιμώντας την ιδιαίτερη ανησυχία των δανειστών όταν η κανονική χρηματοδότηση δεν πραγματοποιείται.

Σε περίπτωση που, για διάφορους λόγους, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των σχετικών συμβατικών προβλέψεων για αυξήσεις τιμών διοδίων τελών και η ευθύνη γι’ αυτό δεν ανήκει στους παραχωρησιούχους, πρέπει να ευρίσκεται κατάλληλος τρόπος αποζημίωσής τους, ώστε να αντιμετωπίζονται τα σχετικά προβλήματα» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΤΕΑΤ με την ολοκλήρωση της γενικής του συνέλευσης.

Παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη επικαιροποίησης όλων των προϋπολογισμών των προς δημοπράτηση δημόσιων έργων, έργων παραχώρησης και έργων ΣΔΙΤ.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, είναι αδιανόητο να συνεχίζουν να υφίστανται και να ταλανίζουν ζητήματα μη αντικειμενικής αντιμετώπισης του προβλήματος των αυξανόμενων τιμών, με λήψη ημίμετρων, χωρίς ριζική αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης και αναθεώρησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή εκτέλεση των έργων λόγω του μειωμένου ύψους καταβολών σε σχέση με το κόστος τους.

«Πρέπει άμεσα να επιδιωχθεί η ταχεία προώθηση των ενεργειών για τη θεσμική θωράκιση του κόστους κατασκευής των έργων όπως αυτό εκάστοτε διαμορφώνεται, με τη διαμόρφωση σύγχρονων αναλυτικών τιμολογίων εργασιών και διαμόρφωσης αντικειμενικών συντελεστών αναθεώρησης και στη μεταβατική περίοδο, έως την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος» σημειώνει ο ΣΤΕΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->