Προστασία στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και καμία ανοχή στους θύτες! - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Προστασία στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και καμία ανοχή στους θύτες!


Ψηφίστηκε στη Βουλή η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1937, για την προστασία των προσώπων, που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου στον εργασιακό χώρο, μεταξύ αυτών και η σεξουαλική παρενόχληση. Το νομοθετικό κενό είχε υποδείξει έγκαιρα ο Τάσος Μπαρτζώκας, ήδη από το πρώτο «ξέσπασμα» του ελληνικού “me too”, υποδεικνύοντας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τις επιβαλλόμενες ενέργειες.
Ο Βουλευτής, από την πρώτη στιγμή των καταιγιστικών δημοσιοποιήσεων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, εναντίον των γυναικών, στο εργασιακό περιβάλλον, είχε αναφέρει ότι «το σπάσιμο της αλυσίδας της σιωπής είναι ευθύνη και της πολιτείας», επισημαίνοντας ότι «τα στόματα δεν θα ανοίξουν», εάν το κράτος δεν εξασφαλίσει ένα ασφαλή τρόπο για την προστασία των θυμάτων αλλά και των μαρτύρων, που θα αποκαλύψουν πληροφορίες για τις έκνομες ενέργειες.
Με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εσωτερική έννομη τάξη, εξαλείφεται θεσμικά ο φόβος και η επιβολή αντιποίνων για τους μάρτυρες τέτοιων περιστατικών (whistleblowers), καθώς προστατεύονται θεσμικά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η πρόληψη και η αποτροπή τέτοιων περιστατικών.
Με αφορμή τη θεσμοθέτηση της προστασίας των καταγγελλόντων, ο Τάσος Μπαρτζώκας δηλώνει: «Έχουμε χρέος, ως Πολιτεία και ως κράτος δικαίου, να εξαντλήσουμε το νομικό μας σχεδιασμό, για να προστατέψουμε τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Δεν αρκεί να ζητάμε να ανοίξουν τα στόματα, χωρίς εμείς να έχουμε θωρακίσει τον καταγγέλλοντα. Από χτες, η έννομη τάξη μας είναι ισχυρότερη σε αυτό το κομμάτι και ο φαύλος κύκλος της σιωπής έχει αποδυναμωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->