Απειλή χρεοκοπίας για το 20% των τουριστικών ομίλων - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ ΒΕΡΟΙΑ -ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Απειλή χρεοκοπίας για το 20% των τουριστικών ομίλων

    
Κρίση επικών διαστάσεων βλέπουν οι ειδικοί στον κλάδο του τουρισμού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το 2020 έχει χαθεί οριστικά, ενώ το 2021 θα κριθεί η επιβίωση πολλών τουριστικών μονάδων.

Μιλώντας...   

 
 
στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Ινγκο Μπούρμεστερ, υπεύθυνος Κεντρικής Ευρώπης στον όμιλο DER Touristik, τονίζει πως «το 2021 θα είναι χρονιά αποφάσεων». Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο κλάδος είχε δεχθεί γερό πλήγμα με τη χρεοκοπία του ομίλου Thomas Cook, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί νέες αναταράξεις.

«Μόνον όταν βρεθεί το εμβόλιο θα ανακάμψει η ζήτηση», λέει ο Μπούρμεστερ. «Μέχρι τότε, στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε κύμα μαζικών απολύσεων». Πιο αισιόδοξος ο Τόρστεν Κίρστγκες, ειδικός σε θέματα τουρισμού, υποστηρίζει ότι μέσα στο 2021 η κατάσταση θα εξομαλυνθεί κάπως. «Το αργότερο στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα αρχίσουν και πάλι οι κρουαζιέρες και τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς», εκτιμά ο Κίρστγκες, ο οποίος θεωρεί ότι «μεσοπρόθεσμα η συμπεριφορά του καταναλωτή δεν αλλάζει».

Το ερώτημα είναι βέβαια πόσοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι τότε. Τα έσοδα καταρρέουν και τα αιτήματα για επιστροφή χρημάτων από τις προκρατήσεις πληθαίνουν, εκτός βέβαια αν ο πελάτης έχει δεχθεί μια απλή αλλαγή της κράτησης για μελλοντική ημερομηνία ή ένα κουπόνι για άλλες υπηρεσίες.

Δύσκολες στιγμές και για τον Ινγκο Λις, ιδρυτή και επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού Chamaleon, ο οποίος δηλώνει ότι επενδύει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με προτεραιότητα στη συνάντηση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, προσφέρει δηλαδή κατά κύριο λόγο ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς για ένα μάλλον περιορισμένο κοινό. Ο Λις λέει ότι κάθε μέρα που περνάει βάζει στην επιχείρηση 10.000 ευρώ από το απόθεμα που είχε συσσωρεύσει στις καλές εποχές. «Αυτή η χρονιά έχει τελειώσει, το θέμα είναι τι κάνουμε το 2021», λέει ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες κρατήσεις από εκείνες που είχαμε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 για το 2020, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται απλώς για αλλαγές κρατήσεων».

Αυτή την τάση επιβεβαιώνει και ο Ινγκο Μπούρμεστερ της DER Touristik: «Συνολικά η ζήτηση θα είναι μικρότερη το 2021: από τις σημερινές κρατήσεις οι περισσότερες είναι αλλαγές παλαιότερων προκρατήσεων», λέει. Κατά την άποψή του, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ μέχρι το 2021 «το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->