Βαθιά και πάλι το χέρι στην τσέπη - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ ΒΕΡΟΙΑ -ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Βαθιά και πάλι το χέρι στην τσέπη


Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν και πάλι οι 500.000 περίπου πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετα τους, αφού όλα πλέον δείχνουν ότι οι τακτοποιημένοι χώροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις και να προσμετρηθούν στα τεκμήρια για την ακίνητη περιουσία.
Θα υπολογίζονται ως τεκμήρια τα τακτοποιημένα ακίνητα
Στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις τακτοποιημένων χώρων, το τεκμήριο σχεδόν διπλασιάζεται.
Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στους δυο συζύγους (50%-50%), σε τιμή ζώνης έως 2.799 ευρώ, και στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν αλλάξει χρήση (τακτοποιηθεί) βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν τώρα 120 τ.μ. ως κύριοι χώροι. Κι ενώ έως πέρυσι το τεκμήριο θα ήταν 1.600 ευρώ τώρα αυτό αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ και διαμορφώνεται στα 2.900 ευρώ.
Για την ίδια περίπτωση, σε μέση τιμή ζώνης (έως 4.999 ευρώ) το τεκμήριο από 2.240 ευρώ αυξάνεται σε 4.060 ευρώ και στις ακριβές τιμές ζώνες (άνω των 5.000 ευρώ) το τεκμήριο από 2.720 ευρώ αυξάνεται κατά 2.210 ευρώ και διαμορφώνεται σε 4.930 ευρώ.
Τα τεκμήρια εκτινάσσονται σε περιπτώσεις που το διαμέρισμα ανήκει κατά 100% σε έναν φορολογούμενο. Σε αυτή τη περίπτωση και με το παραπάνω παράδειγμα, το τεκμήριο για τη χαμηλή τιμή ζώνης, αυξάνεται από 3.200 ευρώ σε 5.800 ευρώ, για τη μέση τιμή ζώνης, από 4.480 ευρώ σε 8.120 ευρώ και στην υψηλή τιμή ζώνης από 5.440 σε 9.860 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει σχέδιο για νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρέτων. Όλα δείχνουν ότι με ένα φτηνό πρόστιμο θα δοθούν οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίες σε όλες τις περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων σε κτίρια με νόμιμη άδεια υπό τη προϋπόθεση να μην ξεπερνούν το νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου (ιδεατό στερεό).
Ήδη σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται τα περίπου 350.000 από τα 500.000 αυθαίρετα που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία τακτοποίησης. Κι αυτοί ενδέχεται, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, να ειναι οι πρώτοι που θα πάρουν αυτόματα τη νομιμοποίηση. Για τις μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, η νομιμοποίηση αναμένεται να δοθεί μέσω από διάφορα εργαλεία, όπως ενδεχομένως οι "τράπεζες γης", μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ανάλογα με τα τετραγωνικά που έχει υπερβεί, αγοράζοντας συντελεστή δόμησης ως "άϋλο τίτλο".
Εξάλλου, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης μέσω ενός παραβόλου 500 ευρώ σε όσους έχουν πολεοδομικές παραβάσεις που αίρονται με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, όπως για παράδειγμα η αλλαγή χρήσης στο 50% των υπόγειων χώρων που ενώ θεωρούνταν παράβαση με τον παλιό ΓΟΚ πλέον μπορεί να γίνει νόμιμα.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->