Αποχή ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι – Αντιδρούν στο «ψηφιακό συμβόλαιο» - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Αποχή ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι – Αντιδρούν στο «ψηφιακό συμβόλαιο»

 «Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι»
 
Αποχή ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, από την επόμενη Δευτέρα, (20/11) οι... 

 
συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων ενώ παράλληλα ζητούν απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων».

Η αποχή αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα έχει επιβεβαιωθεί από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Σε δηλώσεις της η Χριστίνα Μάνδρου η οποία είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επεσήμανε πως οι συμβολαιογράφοι αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και τη δια ζώσης υπογραφή, αν και ο υφυπουργός τονίζει ότι αυτά δεν καταργούνται, αλλά απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε οι -πολύμηνες σήμερα- μεταβιβάσεις να χρειάζονται μόλις μία ημέρα για να ολοκληρωθούν.
«Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, πουθενά όμως στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι»

Ειδικότερα η Χριστίνα Μάνδρου μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» εξήγησε πως οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν «στο να μετατραπεί το συμβόλαιο από ένα νομικό κείμενο συμβάσεως, στη συμπλήρωση πεδίων σε πλατφόρμα κτηματολογίου. Το συμβόλαιο είναι ένα κείμενο με πάρα πολλούς όρους δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε στη συμπλήρωση μιας πλατφόρμας επειδή δεν μπορούν να αποδοθούν οι συμφωνίες.Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού». Το μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, εξήγησε πως «δεν θέλουμε ψηφιακό συμβόλαιο με τον τρόπο που εισάγεται στην πλατφόρμα του κτηματολογίου. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας των συναλλαγών», αν και ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν είναι ενάντια στη ψηφιοποίηση των συμβολαίων γενικά.

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->