Τελικά μπορείς πραγματικά να «πεθάνεις από τα γέλια»; - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Τελικά μπορείς πραγματικά να «πεθάνεις από τα γέλια»;Τι λένε οι γιατροί
 
Το 1976 στην Αγγλία, ένας 50χρονος έκατσε να δει την αγαπημένη του τηλεοπτική κωμική σειρά το The Goodies. Όταν...  

 
ο πρωταγωνιστής διακωμώδησε με έναν τρόπο τις ταινίες kung-fu, εκείνος άρχισε να γελά δυνατά. Συνέχισε να γελάει για 25 λεπτά μέχρι που πέθανε στην πολυθρόνα του.

Ο γιατρός ΕΟΠΕ στη γυναίκα του ότι σταμάτησε να λειτουργεί το αριστερό μέρος της καρδιάς του. Και πως μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Μπορεί όμως όντως κάποιος να «πεθάνει από τα γέλια»;

Στην πραγματικότητα όχι, αλλά το γέλιο μπορεί επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να σας σκοτώσουν. Το 2019, η ιστοσελίδα Gizmodo ρώτησε μερικούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή του Duke University School of Medicine, Antonio Gutierrez.

Ο γιατρός απέρριψε σε μεγάλο βαθμό την ιδέα ότι ένα άτομο θα μπορούσε να πεθάνει από το γέλιο, με μια προειδοποίηση. «Το γέλιο μπορεί να αυξήσει την ενδοθωρακική σας πίεση και αν έχετε αορτικό ανεύρυσμα, αυτή η πίεση μπορεί να μεταδοθεί στο αγγειακό σας σύστημα και να σπάσει», είπε. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, απλά έτυχε να γελάσεις: το γέλιο δεν σε σκότωσε. Κάποιος μπορεί να πάθει έμφραγμα ενώ γελάει, αλλά θα πάθαινε έμφραγμα ό,τι κι αν γινόταν».

Ο ίδιος είπε πως γνωρίζει μια και μοναδική περίπτωση όπου ένας άνθρωπος πέθανε από το γέλιο. Μια 50χρονη γυναίκα που έπαιρνε χάπια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες. Ένα παρατεταμένο γέλιο προκάλεσε θανάσιμη αρρυθμία.

Το γέλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σωματικές δυσλειτουργίες, τουλάχιστον θεωρητικά. Οι φωνητικές χορδές θα μπορούσαν να κολλήσουν, εμποδίζοντας τη ροή του οξυγόνου.

Το γέλιο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την αναρρόφηση τροφής στην τραχεία. Επίσης, ορισμένες διαταραχές του συνδετικού ιστού, όπως τα σύνδρομα Ehlers-Danlos, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε αιχμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά αυτό δεν περιορίζεται στο γέλιο. Η καταπόνηση ή το κράτημα της αναπνοής σας θα μπορούσε επίσης να το κάνει.

Οπότε αν το γέλιο μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να σας σκοτώσουν, τότε τι συνέβη στον 50χρονο από την Αγγλία; Το 2012, ένα ρεπορτάζ του BBC αποκάλυψε ότι ο Alex Mitchell μάλλον έπασχε από Σύνδρομο μακρού QT, μια κληρονομική ανωμαλία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.

Η εγγονή του διαγνώστηκε με το σύνδρομο την ίδια χρονιά με το ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->