Εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 17χρονοι και όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 17χρονοι και όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά
Αναλυτικός οδηγός για τους νέους εκλογείς που θα προσέλθουν στην κάλπη την 21η Μαΐου
 
Δύο νέες κατηγορίες πολιτών θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, οι Έλληνες του εξωτερικού και οι νέοι ηλικίας 17 ετών. Ιδίως...  

 
στους δεύτερους, που είναι και πολλοί περισσότεροι ποντάρουν τα κόμματα εξουσίας που κατέρχονται στις κάλπες.

Στις επικείμενες εκλογές αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά περίπου 440.000 πολίτες (438.595 για την ακρίβεια). Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν τον Απρίλιο (να σημειωθεί ότι θα αναθεωρηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να είναι πλήρως επικαιροποιημένα) οι 17χρονοι που θα μπορούν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου ξεπερνούν τις 112.000 (συγκεκριμένα είναι 112.097). Εξ αυτών, οι 57.357 είναι αγόρια και οι 54.740 κορίτσια, που μέχρι σήμερα πηγαίνουν κανονικά σχολείο.

Εκτός όμως από τους 17άρηδες, για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι γεννηθείσες και οι γεννηθέντες τα έτη 2005 (δηλαδή οι σημερινοί 18άρηδες), 2004 (οι σημερινοί 19άρηδες) και 2003 (οι σημερινοί 20άρηδες).
Βάσει ηλικίας, ο αριθμός των νέων εκλογέων διαμορφώνεται ως εξής:
  • 112.097 νέοι εκλογείς, ηλικίας 17 ετών (Έτος γέννησης: 2006)
  • 109.719 νέοι εκλογείς, ηλικίας 18 ετών (Έτος γέννησης: 2005)
  • 108.762 νέοι εκλογείς, ηλικίας 19 ετών (Έτος γέννησης: 2004)
  • 108.017 νέοι εκλογείς, ηλικίας 20 ετών (έτος γέννησης: 2003)

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να έχουν ήδη περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, που αξιοποιεί τα στοιχεία που έχουν οι δήμοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνουν κάποια ενέργεια οι πολίτες.

Για τους νέους ψηφοφόρους, το Υπουργείο επισημαίνει ότι εντάσσονται στους εκλογικούς καταλόγους από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους ήδη από την αναθεώρηση του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι 17χρονοι, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και γενικά οι πολίτες, θα πρέπει να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ημέρα των εκλογών θα προσέλθουν (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου) στο εκλογικό τμήμα που προβλέπεται και ειδικότερα στην αίθουσα που αντιστοιχεί βάσει των αρχικών γραμμάτων του ονόματός τους. Όταν έρθει η σειρά τους δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας). Εν συνεχεία παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο. Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ακολούθως ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, και κάπου εκεί τελειώνει η διαδικασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->