Πλαστικό χρήμα» παντού: Το σχέδιο για επέκταση των POS και οι σκέψεις για μείωση του ορίου των μετρητών - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πλαστικό χρήμα» παντού: Το σχέδιο για επέκταση των POS και οι σκέψεις για μείωση του ορίου των μετρητών

Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών φέρνει… χρήμα στα κρατικά Ταμεία: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαπιστώνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει για τα ταμεία η συρρίκνωση της χρήσης των μετρητών το σκέπτεται πολύ σοβαρά να ανασύρει από τα συρτάρια της προς άμεση εφαρμογή ένα σχέδιο που «φρέναρε» την περίοδο της πανδημίας: Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης κάρτας και των POS σε ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας οικονομίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η  αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η ελαχιστοποίηση των μετρητών, αφενός έφερε επιπλέον έσοδα στο δημόσιο και αφετέρου έδειξε πως υπάρχει προοπτική δραστικής μείωσης της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

 Επέκταση των POS παντού και μείωση του ορίου μετρητών

Για αυτό τον λόγο η ΑΑΔΕ ρίχνει στο «πεδίο της μάχης» κατά των φοροφυγάδων, το ένα μετά το άλλο τα ηλεκτρονικά της όπλα με πλέον πρόσφατο την περιβόητη εφαρμογή appodixi, μέσω της οποίας κάθε πολίτης μπορεί να σκανάρει και να προωθήσει τυχόν «μαϊμού» αποδείξεις προς τη φορολογική διοίκηση. Με άλλα λόγια μέσα από μία ηλεκτρονική εφαρμογή και με δέλεαρ αμοιβή που φτάνει ως και τα 2.000 ευρώ, κάθε πολίτης μπορεί να μετατραπεί σε .. ελεγκτή υου Υπουργείου Οικονομικών!

Διαπιστώνοντας λοιπόν την τεράστια ανταπόκριση σε νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το appodixi, αλλά και το ότι παρατηρείται έκρηξη των εσόδων από την χρήση του «πλαστικού χρήματος» οι αρχές ανασύρουν σχέδιο που προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικής τοποθέτησης μηχανημάτων POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας!

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μειωθεί και το ύψος των μετρητών στις συναλλαγές των καταναλωτών και των επιχειρήσεων κάτω από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Πρόθεση της κυβέρνησης άλλωστε ήταν η επέκταση των POS από το 2020, ωστόσο η πανδημική κρίση ανέστειλε την υλοποίηση του σχεδίου.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Το πλάνο του κυβερνητικού επιτελείου για POS και ταμειακές μηχανές, περιλαμβάνει:

  • Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
  • Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
  • Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Από το νέο έτος θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).

Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Τι “λένε” τα νούμερα για τα κρατικά έσοδα

Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Μα τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Μόνον για το 2022 υπολογίζεται ότι από τη χρήση καρτών τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα:

  • Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ
  • Το 2020 , στα 44,7 δισ. ευρώ
  • Το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και
  • Το 2022, υπολογίζεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->