Μπαίνει «φρένο» στο ράλι τιμών στις αντλίες – Εκρηκτικές αυξήσεις στα καύσιμα μέσα σε έναν χρόνο - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ ΒΕΡΟΙΑ -ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Μπαίνει «φρένο» στο ράλι τιμών στις αντλίες – Εκρηκτικές αυξήσεις στα καύσιμα μέσα σε έναν χρόνο

 


Ελπίδες για «φρένο» στο άλμα τιμών το οποίο καταγράφεται στις αντλίες καυσίμων την τελευταία εβδομάδα δίνει η «βουτιά» που σημειώνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου: Από τις 7 του Μάρτη οπότε και διαμορφώθηκε το ρεκόρ των 139,13$ το βαρέλι η τιμή του Brent κατέγραψε πτώση σχεδόν 24%. Έτσι, από σήμερα κιόλας δεν αποκλείεται να δούμε αποκλιμάκωση και στις εγχώριες τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ως τώρα μέσα σε μόλις εννέα ημέρες -από τις 4 Μαρτίου έως και τις 13 του μήνα- παρατηρήθηκαν αυξήσεις στην λιανική στην χώρα μας που ξεπέρασαν ακόμη και το 17%! Την ίδια περίοδο όμως η διεθνής τιμή άρχισε να υποχωρεί και σε εβδομαδιαία βάση έγραψε «βουτιά» 23,9% από τα επίπεδα ρεκόρ της 7ης Μάρτη.

Μια εξέλιξη που –ειδικά εάν έχει και συνέχεια- θα «φρενάρει» τις διαρκείς ανατιμήσεις στην αντλία και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα δούμε και τις τιμές στα πρατήρια να αρχίσουν να υποχωρούν. Σε κάθε περίπτωση η αγορά είναι αυτή που θα καθορίσει τις τιμές.

Αυξήσεις στην λιανική

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών των καυσίμων, πάντως, αποτυπώνεται στην πορεία που διέγραψαν μέσα σε μόλις εννέα ημέρες (από τις 4 Μάρτη έως και τις 13 του μήνα) στην αντλία.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης στις 4 Μαρτίου –σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών- ήταν κατά μέσο όρο στο 1,968 ευρώ το λίτρο. Στις 13 Μαρτίου η τιμή της είχε «σκαρφαλώσει» στα 2,109 ευρώ, αυξημένη κατά 7,1%.

Η τιμή του Diesel κίνησης στις 4 του μήνα διαμορφωνόταν στο 1,723 ευρώ, ενώ στις 13 Μαρτίου κατά μέσο όρο πωλούνταν στο 1,991 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μόλις εννέα ημέρες η τιμή της εκτινάχθηκε κατά 15,5%.

Το «φθηνό» υγραέριο κόστιζε 1,094 ευρώ και μέχρι τις 13 του μήνα ανέβηκε στο 1,148 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 4,9%.

Απίστευτη «κούρσα» για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όπου ποσοστιαία καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος: Συγκεκριμένα η τιμή του στις 4 Μαρτίου ήταν 1,381 ευρώ το λίτρο και στις 13 Μάρτη είχε εκτοξευτεί στο 1,622 ευρώ, κατά μέσο όρο! Μια αύξηση της τάξης του 17,4%!

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η διαφορά ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα diesel κίνησης: Στις 4 Μαρτίου θα έπρεπε να ξοδέψει για αυτή την ποσότητα 68,92 ευρώ. Στις 13 Μαρτίου –εννέα ημέρες μετά- για να το γεμίσει θα έπρεπε να δώσει 79,64 ευρώ, δηλαδή πληρώνει για την ίδια ποσότητα καυσίμου 10,72 € περισσότερα!

βενζινάδικο

Αυξήσεις έως και 73% στις αντλίες μέσα σε ένα χρόνο!

Αν δει κανείς τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων σε βάθος έτους θα διαπιστώσει ότι το μέγεθος των επιβαρύνσεων ενός νοικοκυριού από την μια χρονιά στην άλλη είναι δυσβάστακτο.

Η τιμή της αμόλυβδης τον Φεβρουάριο του 2021 πωλείτο κατά μέσο όρο στην τιμή του 1,553 ευρώ το λίτρο. Στις 13 Μαρτίου φέτος η τιμή της έχει «σκαρφαλώσει» στο 2,109 ευρώ, αυξημένη κατά 35,8%!

Η τιμή του Diesel κίνησης πέρυσι τον Φλεβάρη διαμορφωνόταν στο 1,292 ευρώ, ενώ τώρα κατά μέσο όρο πωλείται στο 1,991 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής της είναι 54,1%!!

Το «φθηνό» υγραέριο πέρυσι κόστιζε 0,823 ευρώ και φέτος έχει ανέβει στο 1,148 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 39,5%.

Ποσοστιαία η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Συγκεκριμένα η τιμή του πέρυσι τον Φεβρουάριο ήταν 0,937 ευρώ το λίτρο και φέτος έχει εκτοξευτεί στο 1,622 ευρώ, κατά μέσο όρο! Μια αύξηση της τάξης του 73,1%!!

Σχεδόν 730 ευρώ περισσότερα πληρώνουν τα νοικοκυριά

Ας δούμε όμως μέσα από παραδείγματα τα επιπλέον ποσά που καταβάλλει μία οικογένεια για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες καυσίμων που προμηθευόταν και πέρυσι, τόσο για την μετακίνησή της με το ΙΧ, όσο και για την θέρμανση του σπιτιού της.

Ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα αμόλυβδης: Πέρυσι τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να ξοδέψει 62 ευρώ. Φέτος για να το γεμίσει θα πρέπει να δώσει 84,36 ευρώ, δηλαδή πληρώνει 22,36 €, περισσότερα. Αν χρειάζεται να το φουλάρει δύο φορές τον μήνα, τότε το επιπλέον κόστος φτάνει τα 44,72 ευρώ!

Η ίδια οικογένεια πρέπει να προμηθευτεί 1.000 λίτρα πετρέλαιο: Τον Φεβρουάριο του 2021 θα έπρεπε να καταβάλλει ποσό 937 € για να προμηθευτεί αυτή την ποσότητα. Φέτος θα δώσει 1.622 €, δηλαδή 685 € περισσότερα!

Έτσι, το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα χάσει μόνον από τις ανατιμήσεις σε καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αυτόν τον μήνα 729,72 ευρώ!

Η «χασούρα» για κάθε οικογένεια βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς και τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τις αυξήσεις στο καλάθι του νοικοκυριού.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->