Λάδι: Πότε θα πέσει η τιμή του σύμφωνα με την αγορά - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ ΒΕΡΟΙΑ -ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Λάδι: Πότε θα πέσει η τιμή του σύμφωνα με την αγορά


” Χρυσό” πληρώνουν τους τους τελευταίους μήνες το λάδι οι Έλληνες καταναλωτές. Όπως μεταδίδει τo Οpen,  το ελαιόλαδο πωλούνταν στα 8,10 ευρώ το λίτρο  τον Αύγουστο 2023,  ενώ ύστερα από 7 μήνες η τιμή του στα ράφια  έφτασε μέχρι και τα 15,06 ευρώ το λίτρο. Ενώ εάν χρειαστεί κάποιος να πάρει λάδι 2 λίτρων θα πρέπει να πληρώσει μέχρι και 27, 04  ευρώ. Αλλά και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας είναι “τσιμπημένο “καθώς το  1λιτρο  κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο συγκεκριμένα 9,40 ευρώ.

Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

Για το θέμα των τιμών του λαδιού μίλησαν παράγοντες της αγοράς στο OPEN. «Για να αποκλιμακωθούν οι τιμές στο λάδι θα χρειαστεί να υπάρχει επάρκεια προϊόντος. Εάν υπάρξει επάρκεια προϊόντος, τότε  αυτό θα γίνει την  επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Μέχρι τότε οι τιμές θα είναι σε υψηλά επίπεδα», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης.

Ένας από τους παράγοντες  της αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου είναι και η  κακή χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών. «Από το 2019 έχουμε υποστεί τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή που πλέον για τις καλλιέργειές μας είναι κλιματική κρίση. Έχουμε υποστεί τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας», σημείωσε από πλευράς του ο ελαιοπαραγωγός Θανάσης Χαλάτσης.

Ακόμη ένας παράγοντας είναι τα μειωμένα αποθεματικά της ελιάς που βάζουν με το σταγονόμετρο νέα παραγωγή στα ράφια. «Δεν υπάρχουν αποθεματικά φέτος στο λάδι. Η παραγωγή ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί»,  υπογράμμισε  ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Μάλιστα, κάποιοι παραγωγοί επιλέγουν να στοκάρουν το προϊόν τους για να το πουλήσουν αργότερα σε πιο υψηλή τιμή. «Η διακράτηση του προϊόντος από τους παραγωγούς είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε κάθε χρόνο. Ο παραγωγός να κάνει τις προσωπικές του εκτιμήσεις και  είναι απόλυτα θεμιτό να προσπαθεί να πετύχει την καλύτερη τιμή για το προϊόν του»,  σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->