Νέο Εξοικονομώ: Αντικατάσταση λέβητα βιομάζας με αντλία θερμότητας - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Νέο Εξοικονομώ: Αντικατάσταση λέβητα βιομάζας με αντλία θερμότητας
Την απόσυρση του λέβητα βιομάζας και την αντικατάστασή του με αντλία θερμότητας, με υψηλότερη επιδότηση και για περιοχές με υψηλή ρύπανση, θα προβλέπει το νέο «Εξοικονομώ».

Την... 


 

ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής». Απαντώντας σε ερώτηση για τις υπερβάσεις στην αέρια ρύπανση που διαπιστώνεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο με σκοπό να υλοποιηθεί, με μεγάλη ταχύτητα και με κλειδί την υποκατάσταση της βιομάζας και του πετρελαίου που είναι οι δύο βασικοί ρυπαντές. «Στη Θεσσαλονίκη ειδικά η βιομάζα δημιουργεί πολλά προβλήματα με λέβητες που καίνε βιομάζα και για αυτό και πρόθεση του υπουργείου είναι η αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.


«Πράσινες» μετακινήσεις


Σύμφωνα με τον Υπουργό, το άλλο εργαλείο που θα βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης στην πόλη, είναι η λειτουργία του μετρό καθώς θα επιτευχθεί μεγάλη παρέμβαση με την υποκατάσταση πολλών μετακινήσεων με ρυπογόνα μέσα. Για τη συνεχιζόμενη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, είπε πώς από τις διαδοχικές μετρήσεις, δεν προκύπτει ρύπανση αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που περιγράφεται και είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί ξανά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όσον αφορά το στόχο της απανθρακοποίησης, ξεκαθάρισε ότι οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο λίγο πολύ καλύπτονται.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε στη Θεσσαλονίκη για βιώσιμη κινητικότητα αν δεν προχωρήσουν τα έργα του Fly Over και του μετρό κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στις επεκτάσεις του.

«Οι επιμήκεις διαδρομές της Θεσσαλονίκης, δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν από ένα μέσο δημοσίων συγκοινωνιών, άρα αναγκαστικά, με το Fly Over θα δώσουμε χώρο στο αυτοκίνητο για τις κινήσεις, περιμετρικά της πόλης. Εκεί που δεν πρέπει να δώσουμε χώρο στο αυτοκίνητο, είναι εντός της πόλης» είπε.

Ανακύκλωση και ΑΠΕ


«Η χώρα βάζει ταχύτερα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από ότι ήταν προγραμματισμένο με αποτέλεσμα να έχουμε υπέρβαση στόχων από πλευράς μείωσης εκπομπών, δηλαδή είμαστε πιο φιλικοί στο κλίμα από ότι οι ευρωπαϊκοί μας στόχοι».

Για την ανακύκλωση δήλωσε ότι έχει αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών που θα παρουσιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για πιο κεντρικοποιημένα συστήματα ανακύκλωσης.

Πάνω από τα όρια


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα, ξεπερνάει για ακόμη μια χρονιά το όριο των αέριων ρύπων στη Θεσσαλονίκη καθώς ήδη, τις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου, καταγράφονται τιμές πολύ πιο υψηλές από τις υπερβάσεις του θεσμοθετημένου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια που καταγράφονταν το προηγούμενο διάστημα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (σταθμός Αγ. Σοφίας), αλλά πλέον και στο Κορδελιό και στη Σταυρούπολη. Ειδικά για την Καλαμαριά, παρόλο που οι υπερβάσεις των ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια είναι οι λιγότερες από ό, τι σε άλλα σημεία της πόλης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2024 είναι περισσότερες από αυτές που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->