Αρχαιολόγοι ξέθαψαν συγκλονιστικά ευρήματα σε μεσαιωνικό κάστρο – Γιατί η χρονολόγησή τους προκαλεί απορίες - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ ΒΕΡΟΙΑ -ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Αρχαιολόγοι ξέθαψαν συγκλονιστικά ευρήματα σε μεσαιωνικό κάστρο – Γιατί η χρονολόγησή τους προκαλεί απορίες


 

Οι αρχαιολόγοι έκαναν πρόσφατα μια ασυνήθιστη ανακάλυψη κατά την ανασκαφή γης, γύρω από ένα μεσαιωνικό κάστρο. Τα ευρήματα είναι... 

 
πολύ σπάνια για την περιοχή, αλλά το πιο περίεργο είναι η χρονολόγησή τους.

Η ανασκαφή έγινε στην περιοχή γύρω από ένα μεσαιωνικό κάστρο στην Ελβετία, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Τα συνεργεία έφεραν στο φως ένα καλοδιατηρημένο σιδερένιο γάντι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, κάτι που θα ήταν πρωτοφανές, ανέφεραν αξιωματούχοι σε μια ανακοίνωση που περιέγραφε την πανοπλία ως “συγκλονιστικό εύρημα”.

Στην αρχή, η αρχαιολόγος Lorena Burkhardt δεν τόλμησε σχεδόν καθόλου να εκφράσει τις υποψίες της: «Είναι μια αίσθηση στην αρχαιολογία!», αναφέρει μεταφρασμένη ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο Facebook νωρίτερα αυτό το μήνα από το καντόνι της Ζυρίχης. Συνοδεύει ένα βίντεο στο οποίο η Burkhardt, αρχαιολόγος που ηγείται της ανασκαφής, συζητά για το αρχαίο τεχνούργημα.

“Ποτέ άλλοτε δεν έχει εμφανιστεί στην Ελβετία ένα τόσο καλά διατηρημένο και πλήρες γάντι του 14ου αιώνα”, συνεχίζει η ανάρτηση. “Σε ποιον ανήκε το γάντι; Ήταν πρόσφατα κατασκευασμένο στο σιδηρουργείο του Kyburg ή είχε ήδη φορεθεί σε μάχη; Η αρχαιολογική υπηρεσία του καντονίου θα διερευνήσει τώρα τέτοια ερωτήματα”.

Τα γάντια σαν αυτό που ανακαλύφθηκε, ήταν θωρακισμένα και χρησιμοποιούνταν συνήθως από τους Ευρωπαίους στρατιώτες και ιππότες από τον 11ο αιώνα. Η εύρεση ενός που χρονολογείται πιο πίσω από τον 15ο αιώνα είναι “εξαιρετικά σπάνια”, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ζυρίχης.

Αυτό το γάντι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής κοντά στο Κάστρο Kyburg, το οποίο βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ζυρίχης και στη σύγχρονη εποχή λειτουργεί ως ελβετικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσείο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αρχικά ένα μεσαιωνικό υπόγειο όπου γίνονταν υφαντουργικές εργασίες, και το οποίο κάηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Στην περιοχή ανακαλύφθηκε επίσης μια συλλογή από “πάνω από 50 εξαιρετικά καλοδιατηρημένα” σιδερένια αντικείμενα, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε κοντινή απόσταση σε εκείνη την περιοχή, γίνονταν εργασίες σφυρηλάτησης. Τα αντικείμενα περιλάμβαναν ένα σφυρί, τσιμπίδες, πένσες, κλειδιά, μαχαίρια και σφαίρες, εκτός από τα κομμάτια ενός γαντιού πανοπλίας που ήταν “πλήρως διατηρημένα”, σε σημείο που οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες του γαντιού παρέμεναν διακριτές μετά από αιώνες. Βρέθηκαν επίσης θραύσματα από το αντίστοιχο γάντι, του άλλου χεριού.

“Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα γάντι δεξιού χεριού με τέσσερα δάχτυλα, στο οποίο οι επιμέρους σιδερένιες πλάκες είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη σαν λέπια και συνδέονται μεταξύ τους με πριτσίνια στα πλάγια”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. “Τα επιμέρους εξαρτήματα του γαντιού συνδέονταν εσωτερικά με πρόσθετα πριτσίνια σε ένα δερμάτινο ή υφασμάτινο υλικό φορέα, το οποίο με τη σειρά του ράφτηκε πάνω σε ένα υφασμάτινο γάντι”.Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η κατάσταση της πανοπλίας και η σπανιότητα ενός τέτοιου ευρήματος στην Ελβετία αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς βρέθηκε στο Kyburg και σε ποιον μπορεί να ανήκε. Πέντε άλλα γάντια που οι ειδικοί πιστεύουν ότι σφυρηλατήθηκαν περίπου την ίδια εποχή με αυτό έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν σε άλλα μέρη της χώρας, αν και κανένα δεν βρέθηκε σε τόσο καλή κατάσταση.

Ένα αντίγραφο του γαντιού θα εκτεθεί μόνιμα στο Κάστρο Kyburg, μαζί με μια ανακατασκευασμένη έκδοση του θωρακισμένου γαντιού για να δείξει πώς μπορεί να έμοιαζε αρχικά. Οι επισκέπτες θα μπορούν να το δουν σε έκθεση στο κάστρο από τις 29 Μαρτίου. Θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο για να δουν το αληθινό πρωτότυπο, το οποίο θα εκτεθεί στο Kyburg μόνο προσωρινά, για τρεις εβδομάδες αυτό το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία είναι στις 7 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->