Ήρωες το καλοκαίρι, άνεργοι τον χειμώνα. 2.500 εποχικοί πυροσβέστες στο ταμείο ανεργίας - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ήρωες το καλοκαίρι, άνεργοι τον χειμώνα. 2.500 εποχικοί πυροσβέστες στο ταμείο ανεργίας«Ήρωες το καλοκαίρι, άνεργοι τον χειμώνα». Αυτή είναι η φράση που χαρακτηρίζει τους 2.500 περίπου, εποχικούς πυροσβέστες, όπου κάθε καλοκαίρι καλούνται να βάλουν «πλάτη» στις πυρκαγιές και κάθε χειμώνα μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι...  

 
οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν να μονιμοποιηθούν και να καλύψουν τα 3.600 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, για τα οποία όμως, εδώ και ένα χρόνο, επικρατεί σιγή ιχθύος. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να καλύψει το αίτημα αυτό, συνεπώς, «δεν θα μονιμοποιηθούν οι εποχικοί πυροσβέστες».

Από την μεριά τους οι πυροσβέστες απαντούν πως είναι απαραίτητοι χειμώνα - καλοκαίρι, δείχνοντας τα τραγικά πλημμυρικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλία τον προηγούμενο μήνα. Καταγγέλλουν επίσης το γεγονός πως η κυβέρνηση βρίσκει συνεχώς πόρους για να προσλαμβάνει αστυνομικούς (βλ. Δικαστική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία κλπ), αλλά δεν δίνει «φράγκο» για ένα Σώμα που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των πολιτών.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θανάσης Ψαρόπουλος, πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους μονιμοποιήσει δίνοντας απλώς... 300 ευρώ παραπάνω στον καθένα!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open ο κ Ψαρόπουλος είπε: «Σε πέντε μέρες θα περάσουμε την πόρτα του ΟΑΕΔ. Ανεργία, 500 ευρώ ταμείο ανεργίας μόνο όσοι έχουμε τα ένσημα. Μας δίνουν 500 ευρώ για να καθόμαστε, είναι καθαρή επιδοματική πολιτική. Μπορούν να μου δώσουν άλλα 300 ευρώ και να δουλεύω όλο το χρόνο. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έχει προσδιορίσει ότι μόλις 500-700 άτομα θα απορροφηθούν στην ΕΜΟΔΕ, την Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων».

«Οι σταθμοί της Πυροσβεστικής μένουν εκτός», πρόσθεσε και είπε: «Οι σταθμοί βογγάνε, πασχίζουν. Δεν βγαίνουν τα ρεπό, είναι χιλιάδες τα οφειλόμενα ρεπό στο μόνιμο προσωπικό. Εμείς οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, οι εποχικοί, αυτοί με τις μπεζ στολές, είμαστε έτοιμοι. Με προεδρικό διάταγμα του 2020, εδώ και τρία χρόνια. Με όμοια και κοινά καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό. Συνδράμουμε σε όλη την Ελλάδα μαζί με το μόνιμο προσωπικό σε όλα τα συμβάντα. Και αυτή τη στιγμή μας πετάνε έξω …

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πότε θα «ξαναπιάσουν τις μάνικές», ο κ. Ψαρόπουλος απάντησε: «Ξαναρχίζουμε το Μάιο. Υπάρχουν δύο σειρές, του 2019 και του 2020. Η σειρά του 2020 έχει ακόμη ένα χρόνο, ουσιαστικά θα τους ξαναπροσλάβουν 1η Μαΐου για να απολυθούν πάλι», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως, «η κυβέρνηση θα πάρει δικαστική αστυνομία, παίρνει αστυνομία συνέχεια, παίρνει ο στρατός. Αλλά ένα σώμα δίπλα στον πολίτη καθημερινά, σε πλημμύρες, φωτιές, αστικές φωτιές, παροχή βοήθειας, χιόνια, είναι αποδεκατισμένο … Υπάρχουν 3.500 οργανικά κενά, εμείς όλοι μαζί είμαστε 2.500. Και όλους εμάς να πάρουν, πάλι μένουν 1.000 θέσεις κενές».

Εξήγησε τέλος, ότι, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο 3938/2011 και το άρθρο 15 για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, «μπαίνεις από εποχικός, γίνεσαι πενταετής, δουλεύεις όλο το χρόνο, συνδράμεις μαζί με το μόνιμο προσωπικό. Τώρα, οι κύριοι της κυβέρνησης λένε ότι δεν ισχύει αυτός ο νόμος, διά στόματος του πρωθυπουργού. 5.500 κόσμος δούλευε μέσα από αυτόν. Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Αυτά τα οχήματα, για να οδηγηθούν πρέπει να υπάρχει τεχνογνωσία. Για να λυθεί το πρόβλημα στην Πυροσβεστική χρειάζονται προσλήψεις. Άμεσες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα».

proson.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->