Δύσκολος χειμώνας: Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, κόβονται οι επιδοτήσεις για θέρμανση - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Δύσκολος χειμώνας: Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, κόβονται οι επιδοτήσεις για θέρμανσηΓια άλλη μια φορά, η παγκόσμια αγορά ενέργειας προκαλεί πονοκεφάλους, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει εκ νέου την ανηφόρα, με τις αγορές να επισημαίνουν έναν νέο παράγοντα ανησυχίας.

 
Σήμερα ξεπέρασε τα 94 δολάρια το βαρέλι και φλερτάρει με τα 95 δολάρια, με διαρκώς αυξανόμενη τάση.

Το βράδυ της Πέμπτης (14/9) το μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,98%, με την τιμή του να διαμορφώνεται σχεδόν στα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινούνταν ανοδικά 1,83%, με την τιμή του να διαμορφώνεται κοντά στα 90,5 δολάρια το βαρέλι. Τα στοιχεία που επισημαίνουν ότι παρατηρείται περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του 2023 κινούν τις τιμές, δεδομένου ότι καθώς οι χώρες που παράγουν «επιμένουν ανένδοτα στην περιορισμένη παραγωγή» και η ζήτηση να παραμένει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος.

Εξισορροπητικός παράγοντας, αν και δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική τάση, θεωρούνται τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εν μέσω των υψηλότερων εισαγωγών από το 2019.

Πάντως, ακόμα κι έτσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλα δείχνουν πως το ράλι ανόδου στην τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί, με κίνδυνο να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον καταναλωτή με τον χειμώνα να βρίσκεται μπροστά.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές θα υπάρξουν φέτος στις επιδοτήσεις θέρμανσης με τις οριστικές αποφάσεις ωστόσο να αναμένονται στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης φέτος, η τιμή διάθεσης αναμένεται να ξεκινήσει υψηλότερα από πέρσι, από 1,40 και 1,50 ευρώ (σε σχέση με το 1,20 πέρσι λόγω κρατικής στήριξης), για αυτό και αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα νέα κριτήρια, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι και να μπουν οι πιο ευάλωτοι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης ήταν από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Όσοι δεν έβαλαν πέρσι φυσικό αέριο και γύρισαν σε πετρέλαιο πήραν διπλό επίδομα έως 1.600 ευρώ. Όμως, το διπλό επίδομα που δόθηκε πέρσι είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί, αφού η τιμή στο φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης
Πέρσι άλλαξε το ποσό βάσης στα 350 ευρώ (από τα 300 ευρώ). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν πέρσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πέρσι ήταν:

Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).
Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).
Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά, κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πιο απλά:

Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η αίτηση με Taxisnet
Στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), όταν ανοίξει η πλατφόρμα -αναμένεται αυτό να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου- μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
φυσικό αέριο ή υγραέριο
καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)


Τι πρέπει να κάνετε:

Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο.

Ακόμα και αν επιλέξετε να μπείτε στο gov.gr για να κάνετε αίτηση, η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνθει στην ΑΑΔΕ και το myθερμανση.

Επίδομα θέρμανσης: Τα δικαιολογητικά για πολυκατοικία
Κατά την αίτησή σας, θα πρέπει να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.

Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
το ποσό/αξία της συναλλαγής
ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.
Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->