Πώς ο κακός ύπνος σε κάνει να παίρνεις κιλά; - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Πώς ο κακός ύπνος σε κάνει να παίρνεις κιλά;


Ένας κακός βραδινός ύπνος, δεν σε στερεί από ενέργεια την επόμενη μέρα και σε φορτώνει με πολλά νεύρα, σε κάνει επίσης να παίρνεις κιλά. Έρευνες αναφέρουν πώw... 

 
όταν κοιμάσαι λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει και αρνητικά τα μικρόβια στο έντερο, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό σου.

Η απώλεια ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας σου, με αποτέλεσμα να αυξήσει τις πιθανότητες να καταφύγεις στο junk food. Έρευνα του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 5,5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, κατανάλωναν 385 θερμίδες επιπλέον την επόμενη ημέρα, εν συγκρίσει με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον από 7 μέχρι 12 ώρες.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν τη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τα επιπλέον κιλά. Μάλιστα σε 20ετή έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 68.000 γυναικών διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που συνήθιζαν να κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά ζύγιζαν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά παραπάνω συγκριτικά με εκείνες που απολάμβαναν τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Παράλληλα οι τελευταίες είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την παχυσαρκία.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες μέσω της διατροφής τους ενώ όταν καταφέρουν τελικά να ξεφορτωθούν τα περιττά κιλά χάνουν λιγότερο λίπος. Επιπλέον αποφεύγοντας το στρώμα σου αναστέλλεις την έκκριση μελατονίνης της ορμόνης του ύπνου. Ο οργανισμός παράγει τη συγκεκριμένη οθόνη μόνο στο σκοτάδι. Η έκθεση στο φως περιορίζει ή σταματάει την παραγωγή της.
Συμβουλές για καλόν ύπνο
Παρακάτω θα βρεις τρεις εύκολους τρόπους να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
– Για να εξασφαλίσεις το απαραίτητο σκοτάδι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας βάλε σκουρόχρωμες κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο σου.
– Βάλε μάσκα ύπνου για να κρατήσεις το φως μακριά
– Σβήσε όλα τα φώτα, συμπεριλαμβανομένων του κινητού και του laptop, πριν πέσεις για ύπνο. Το μπλε φως που εκπέμπουν διαπερνά με ευκολία τα βλέφαρ ακαι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στέλνοντας ισχυρά σήματα στον εγκέφαλο που τον αναγκάζουν να ξυπνήσει.  

healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->