Πώς θα αποφύγετε την κατά λάθος δηλητηρίαση στο σπίτι - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Πώς θα αποφύγετε την κατά λάθος δηλητηρίαση στο σπίτιΟι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι και τα μέτρα πρόληψης - ιδίως για μικρά παιδιά
 
Ένα από τα πιο συνηθισμένα «κατά λάθος» ατυχήματα στο σπίτι, είναι οι δηλητηριάσεις. Το... 

 
πιο αρνητικό στατιστικό, όμως, είναι πως κατά κανόνα αφορούν μικρά παιδιά. Κι αυτό γιατί, όντας περίεργα από τη φύση τους, βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε. Γι’ αυτά ένα μπουκάλι καθαριστικό ή ένα κουτί με φάρμακα είναι κάτι που μοιάζει με παιχνίδι, κάτι που πρέπει να εξερευνήσουν -μεταξύ άλλων, δοκιμάζοντάς το.

Η μόνη συνταγή ασφαλείς που υπάρχει εδώ, είναι η πρόληψη. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι απαράβατοι κανόνες, οι οποίοι τελικά αφορούν όλους.
 • Καθαριστικά, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, κάθε είδους χημικά προϊόντα, πρέπει να μένουν στις αρχικές συσκευασίες τους. Ακόμα κι αν λ.χ. σας μείνει λίγο απορρυπαντικό, μην το βάλετε σε άλλο κουτί για να εξοικονομήσετε χώρο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστεί και κάποιο μέλος της οικογένειας να το χρησιμοποιήσει με λάθος τρόπο.
 • Κλειδώστε τα χημικά προϊόντα σε ασφαλές μέρος ή τοποθετήστε σε ψηλά ράφια, όπου ένα παιδί δεν μπορεί να φτάσει. Το ασφαλέστερο, πάντως, είναι ένα καλά κλειδωμένο ντουλάπι.
 • Όταν χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα, να προσέχετε μην ανακατευθούν -δεν ξέρετε ποια αντίδραση μπορούν να δώσουν και πόσο δηλητηριώδη είναι τα αέρια που θα προκύψουν.
 • Όταν ολοκληρώνετε τη χρήση ενός χημικού προϊόντος, να βεβαιώνεστε ότι έχετε κλείσει καλά και σφιχτά το καπάκι του. Όταν το ξαναχρησιμοποιήσετε, δεν θέλετε να πέσει επάνω σας.
 • Μάθετε στα παιδιά σας για τους κινδύνους από τέτοια προϊόντα, μάθετέ τα ότι δεν είναι παιχνίδια και ότι δεν πρέπει να τα πλησιάζουν.
 • Κρατάτε τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος -κι αυτό είναι το κουτί πρώτων βοηθειών του σπιτιού, το οποίο θα φροντίζετε να είναι πάντα κλειδωμένο. Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες των φαρμάκων, για να αποφύγετε τον κίνδυνο της υπερδοσολογίας. Όπως τα χημικά, κρατάμε πάντα τα φάρμακά μας στην αρχική τους συσκευασία.
 • Πετάξτε φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε πια, ακόμα κι αν δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.
 • Αν χρειαστεί να δώσετε κάποιο φάρμακο στο παιδί σας και εκείνο αντιδρά, μην επιχειρήσετε να το ξεγελάσετε λέγοντάς του ότι θα του δώσετε «καραμέλα». Αυτό είναι ένα πολύ κοινό λάθος, με το οποίο το παιδί δεν καταλαβαίνει την επικινδυνότητα ενός φαρμάκου.
 • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα (ούτε και για μικρό χρονικό διάστημα) φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, οτιδήποτε έχει φαρμακευτική ή παραφαρμακευτική χρήση.
 • Ελέγχετε τα τρόφιμα (ακόμα και στο ψυγείο) για την περίπτωση που έχουν ξεπεράσει (ή πλησιάζουν) την ημερομηνία λήξης τους, Αν καταναλώσετε τέτοια τρόφιμα, το πιθανότερο είναι να ταλαιπωρηθείτε με στομαχόπονο, αλλά δεν αποκλείεται να κινδυνεύσετε περισσότερο.
 • Τελευταία συμβουλή και σημαντική: στον κατάλογο με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης να έχετε και το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 7793777) – καλέστε το ακόμα και στην παραμικρή υπόνοια για δηλητηρίαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->