Χρυσό το ελαιόλαδο: Άγγιξε τα 10 ευρώ η τιμή λίτρου και αναμένεται να φτάσει τα 12 - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Χρυσό το ελαιόλαδο: Άγγιξε τα 10 ευρώ η τιμή λίτρου και αναμένεται να φτάσει τα 12Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή του ελαιόλαδου που αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» της μεσογειακής διατροφής. Οι καταναλωτές φέτος αναμένεται να το πληρώσουν «χρυσό» καθώς το λίτρο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ ενώ αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα 12 ευρώ.

Πού οφείλεται όμως... 


 

η «έκρηξη» ακριβείας και στο ελαιόλαδο; Οι Έλληνες που συνηθίζουν να αγοράζουν το λάδι της χρονιάς σε τενεκέ σκέφτονται να αλλάξουν αυτή τους τη συνήθεια; Πώς θα αντιδράσουν στην αύξηση της τιμής τα νοικοκυριά;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης τονίζοντας πως τέλος του Σεπτεμβρίου θα δούμε την τιμή λίτρου να ξεπερνά τα 12 ευρώ.

«Με τις έρευνες που έχει κάνει το ΙΝΚΑ στην αγορά διαπιστώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στις τιμές του ελαιολάδου αυξήσεις. Πλέον έχουμε φτάσει στο να πωλείται το λίτρο 10 ευρώ και το προσεχές διάστημα (τέλος Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 ευρώ» σημειώνει ο Γιώργος Λεχουρίτης.

«Πέρυσι είδαμε πως υπήρχαν ελαιόλαδα που κόστιζαν το λίτρο 8 με 9 ευρώ δηλαδή 80 με 90 ευρώ κόστιζε ο τενεκές των 10 λίτρων. Αυτή τη στιγμή που το λίτρο ξεπερνά τα 10 ευρώ ο τενεκές των 10 λίτρων ξεπερνά σε κόστος τα 100 ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες θα φτάσει ακόμη και τα 120 ευρώ» σημειώνει.


Γιατί ανέβηκε η τιμή του ελαιόλαδου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα.

«Αρχικά η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή που είχαν φέτος οι ελιές.Τα δέντρα είχαν πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας. Επίσης υπήρξε έντονη ανάγκη εξαγωγών σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που είχαν επίσης μειωμένη παραγωγή. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις να αγοραστεί το λάδι της περσινής περιόδου δηλαδή του 2022 με 2023 σε υψηλότερες τιμές» εξηγεί.

«Όταν οι παραγωγοί πέρυσι πούλησαν στα 5,20 το λίτρο ενώ το 2021 – 2022 πουλούσαν χονδρική στα 3,5 ευρώ το λίτρο είναι γεγονός ότι θα αυξηθεί και η τιμή της λιανικής. Φέτος όσοι έχουν παραγωγή θα πουλήσουν ακόμη ακριβότερο το λάδι.

Παράλληλα παρά τις μειώσεις της παραγωγής έχουμε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου λόγω του κόστους συλλογής. Ενώ πλήρωνες παλιά για να συλλέξεις τον καρπό 40 ευρώ μεροκάματο το 8ωρο σήμερα πληρώνεις από 50 έως 70 ευρώ» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast o Γιώργος Λεχουρίτης.

Έρχεται τελικά το τέλος του τενεκέ;

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λεχουρίτη οι Έλληνες είναι ένας λαός που δεν αλλάζει συνήθειες. «Ότι, ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να το ακολουθούν και τώρα απλά θα κάνουν περισσότερο οικονομία. Δε θα γεμίζουν τη σαλάτα με λάδι, δεν θα ρίχνουν πολύ στο φαγητό. Δε θα το σταματήσει όμως ο Έλληνας το ελαιόλαδο» τονίζει.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εκφράζει την ανησυχία του για το θέμα ποιότητας του ελαιόλαδου που θα φτάσει το επόμενο διάστημα στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών.

«Πρέπει να προσέξει η Πολιτεία πάρα πολύ μην τυχόν υπάρχουν νοθεύσεις στα ελαιόλαδα τα οποία διακινούνται γιατί ο πολίτης δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα εάν καταναλώνει καθαρό ή νοθευμένο λάδι» επισημαίνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->