Ο Τάσος Μπαρτζώκας στηρίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεφύγει από τα σύνορά της. - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ ΒΕΡΟΙΑ -ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στηρίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεφύγει από τα σύνορά της.

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Τάσος Μπαρτζώκας ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη που φέρνει η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία, για την Ελλάδα, για το Κράτος, για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας.
 Ο Βουλευτής τόνισε στην ομιλία του, ότι με τη νέα αυτή δυνατότητα, το εκλογικό αποτέλεσμα γίνεται πιο αντιπροσωπευτικό και εκφράζει το σύνολο του πραγματικού εκλογικού σώματος.
 Ο Τάσος Μπαρτζώκας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει ομοψυχία από όλες τις παρατάξεις σε αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα και να υπερψηφιστεί η Κυβερνητική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα, Ελλάδα των 5 ηπείρων.
Παρατίθεται link της σχετικής ομιλίας του Βουλευτή:
https://we.tl/t-WbEaQeKdLb


Η σημερινή, είναι μία ιστορική στιγμή στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Ελλάδας.

Είμαι υπηρήφανος που αυτή η Βουλή και αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνουν πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Εξάλλου, αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, η άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά -γιατί πρέπει να ακούγεται στην Ελληνική Βουλή-, ότι δεν χορηγούμε κάποιο δικαίωμα. 

Απλώς ολοκληρώνουμε μία εκκρεμότητα που έχει το ελληνικό Κράτος εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. 
Από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975. 
Παρέχουμε, δηλαδή μία διευκόλυνση στον Έλληνα πολίτη -όπου και αν βρίσκεται- να ασκήσει την ύψιστη συνταγματική υποχρέωσή του, και να συμμετέχει ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας.
Ουσιαστικά εξασφαλίζουμε την εφαρμογή της αρχής ισότητας, ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.
Ο ισχύων Νόμος, -προϊόν συμβιβασμού για να επιτύχουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3-, επέτρεψε τελικά σε μόλις 18.000 Έλληνες της ομογένειας να ψηφίσουν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Προφανώς, αυτός ο αριθμός αποδεικνύει, ότι τα κριτήρια που θέσαμε ήταν υπερβολικά, ήταν παράλογα και δεν έχει κανένα νόημα να τα διατηρήσουμε.  
Η συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γίνεται με περιορισμούς. 
Δεν μπορούν να υπάρχουν κατηγορίες Ελλήνων με περισσότερη ή λιγότερη πρόσβαση στο δικαίωμα ψήφου. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέει τώρα η Νέα Δημοκρατία. 


Στο ίδιο το Σύνταγμά μας, στο  άρθρο 108 έχει θεσπιστεί η υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα.
Είμαστε υπερήφανοι ακόμα περισσότερο που σε αυτή την κομβική στιγμή υπερασπιζόμαστε τα συνταγματικά δικαιώματα για τους απανταχού Έλληνες. 
Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται για άλλη μία φορά η ένδεια επιχειρημάτων από την Αξιωματική Αντιπόλιτευση, που με αστείες δικαιολογίες δεν ψηφίζει το σημερινό νομοσχέδιο. 

Είναι τουλάχιστον σαθρό το επιχείρημα, ότι δεν πρέπει να ψηφίζουν, γιατί δήθεν αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν μιλάμε για ανθρώπους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου! 
Όχι απλώς δεν αλλοιώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά εξασφαλίζουμε, ότι είναι πιο αντιπροσωπευτικό. Ότι εκφράζει το σύνολο του πραγματικού εκλογικού σώματος.Σε αυτή τη συζήτηση, δεν υπάρχει πιο ισχυρό επιχειρήμα, πιο ισχυρή φωνή, από τη φωνή των ίδιων των Ομογενών. Δεκάδες Ενώσεις που εκπροσωπούν χιλιάδες ¨Ελληνες της διασποράς, όχι απλώς συντάσσονται με το σημερινό Νομοσχέδιο, αλλά εκφράζουν τη χαρά, την ευγνωμοσύνη τους και την πεποίθηση, ότι θα το υπερψηφίσει σύσσωμο το ελληνικό Κοινοβούλιο.  

Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, για το Κράτος, για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας. 
Όσοι ζουν στο εξωτερικό και έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν την ίδια αγάπη για την πατρίδα μας, για τον τόπο μας με εμάς. 
Και το παρόν νομοσχέδιο θα ενισχύσει το αίσθημά τους, ότι η πατρίδα τους δεν τους ξεχνάει, δεν τους θεωρεί ξένο σώμα. 


Αντίθετα, τους θέλουμε μαζί μας, συνοδοιπόρους, να συνδιαμόρφωσουμε τις αρχές του δυτικού κόσμου.
Ενδυναμώνουμε, λοιπόν, τη σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα μας. 
Θα κινητοποιηθούν με τη σειρά τους ακόμα περισσότερο για να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στο εξωτερικό. 
Για την Ελλάδα, σχεδόν από την αρχαιότητα, είχε πάντα μεγαλύτερη αξία η έννοια του έθνους. 
Το έθνος μας, όμως, μετά από 3-4 γενιές στο εξωτερικό, συχνά χάνεται.


Οι δεσμοί χαλαρώνουν, η σχέση με το ελληνικό στοιχείο μειώνεται. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την επαφή των Ελλήνων κάθε γενιάς, με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. 
Είμαι σίγουρος, ότι και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα συνεχίσει την προσπάθεια να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με τις ελληνικές Κοινότητες. 
Να αφουγκραστούμε τα χρόνια αιτήματα της Ομογένειας και να προχωρήσουμε  σε νέες παρεμβάσεις, -όχι απαραίτητα νομοθετικές, αλλά πολιτικές-, που θα φέρουν τους ανθρώπους αυτούς πιο κοντά μας. 
Και ενώ τα δεδομένα είναι θεωρώ ξεκάθαρα, είναι πραγματικά άξια απορίας η στάση που επέλεξε να κρατήσει ένα μέρος της Αντιπολίτευσης. 
Τα κόμματα που δεν στηρίζουν το σημερινό Νομοσχέδιο, τι τελικώς προτείνουν?


Προτείνουν να παραμείνουμε σε λογικές αναχρονιστικές? 
Να μην ψηφίζουν εύκολα, από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Έλληνες, που εάν έπαιρναν ένα αεροπλάνο και έρχονταν στην Ελλάδα, θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να ψηφίσουν?
Η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι μέρα ομοψυχίας για το ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Οφείλουμε όλοι να υπερψηφίσουμε την ιστορική αυτή ρύθμιση και να δώσουμε ένα μήνυμα ομόνοιας στους απανταχού Έλληνες.


Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης βοηθάει την Ελλάδα να ξεφύγει από τα σύνορά της. 
Κάνει την Ελλάδα, Ελλάδα των 5 ηπείρων!

Σας ευχαριστώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->