Θησαυρός αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας (φώτο) - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Θησαυρός αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας (φώτο)

Αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» των αρωματοποιών εδώ και αιώνες

 Μια νεκρή φάλαινα ξεβράστηκε σε παραλία στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας και στα σπλάχνα της κρυβόταν ένας πολύτιμος θησαυρός.

Η...  

 
θαλασσοταραχή και η άνοδος της παλίρροιας κατέστηκαν αρκετά δύσκολη την εξέταση του κουφαριού της φάλαινας, αλλά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Λας Πάλμας, Fernandez Rodríguez, ήταν αποφασισμένος να μάθει τι οδήγησε στον θάνατό της.

Υποπτευόμενος πως είχε κάποιο πεπτικό πρόβλημα, εξέτασε το παχύ έντερό της και ένιωσε κάτι σκληρό.

«Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών» εξήγησε ο Rodríguez.

«Τα κύματα έπλεαν πάνω από τη φάλαινα. Όλοι παρακολουθούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία, αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν άμβρα».

Η άμβρα ή γκρι κεχριμπάρι, γνωστό και ως επιπλέων χρυσός, είναι μία στερεή ουσία που παράγεται στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών φυσητήρων.

Αποτελεί ιερό δισκοπότηρο των αρωματοποιών εδώ και αιώνες. Η ποσότητα που εντοπίστηκε στη φάλαινα κοστίζει 500.000 ευρώ.

Η άμβρα έχει άρωμα όπως το σανταλόξυλο, αλλά περιέχει επίσης αμπρεΐνη, μια άοσμη αλκοόλη που σταθεροποιεί και διατηρεί τη μυρωδιά των αρωμάτων αρκετά, εξ ου και η δημοτικότητά του μεταξύ των αρωματοποιών.
Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορεί να χωνευτεί με αποτέλεσμα να κάνει εμετό. Κάποια από αυτά, όμως, παραμένουν και με την πάροδο των χρόνων ενώνονται στα έντερα της φάλαινας σχηματίζοντας γκρι κεχριμπάρι.

Αυτό μερικές φορές αποβάλλεται, γι’ αυτό και το κεχριμπάρι βρίσκεται συνήθως να επιπλέει στη θάλασσα. Αλλά μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα, μεγαλώνει τόσο πολύ που προκαλεί διάτρηση του εντέρου και η φάλαινα πεθαίνει.

Σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ινδία έχει απαγορευτεί η εμπορία του γκρι κεχριμπαριού, στο πλαίσιο της απαγόρευσης φαλαινοθηρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->