Βάσεις 2023: Πού θα έχουμε άνοδο και που πτώση των Βάσεων; Εκτιμήσεις ανά πεδίο - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Βάσεις 2023: Πού θα έχουμε άνοδο και που πτώση των Βάσεων; Εκτιμήσεις ανά πεδίοΤέλος μπήκε στην πρώτη και ουσιαστικά μεγαλύτερη αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελληνίων καθώς... 

 
την Πέμπτη (29/6) ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αυτή την εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασχοληθούν με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού ενώ στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Πού όμως αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις; Ποιες σχολές αναμένεται να έχουν περισσότερο ζήτηση και πώς έγραψαν φέτος οι μαθητές;

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» και όπως γράφει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Αντώνης Φλωρόπουλος στο 1ο Πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών οι υποψήφιοι που στις υψηλόβαθμες σχολές όπως Νομική, Σχολές Ψυχολογίας, ΜΜΕ κ.τ.λ. είχαν καλύτερες επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ έγραψαν καλύτερα και στο μάθημα των Λατινικών. Αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις θα σημειωθούν στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών οι επιδόσεις στις κορυφαίες σχολές ήταν καλύτερες σε όλα τα μαθήματα. Στις χαμηλόβαθμες πήγαν καλύτερα εκτός από το μάθημα της Χημείας. Στα Μαθηματικά το ποσοστό των αριστούχων από 12% περίπου ανέβηκε στο 18% και στη Φυσική, παρά τα δυσκολότερα θέματα, το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε. Γενικά αναμένουμε μικρή άνοδο των βάσεων στα πολύ υψηλά και αυξομειώσεις στα μεσαία και χαμηλά.

Στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας δεν βλέπουμε αξιοσημείωτες διαφορές στις βαθμολογίες. Τα αποτελέσματα θα είναι περίπου τα ίδια με τα περσινά, γιατί οι καλύτερες επιδόσεις στη Γλώσσα και στη Βιολογία (παρότι στη Βιολογία τα θέματα ήταν δυσκολότερα) εξισορροπούνται από τις λίγο χαμηλότερες βαθμολογίες στη Φυσική και τη Χημεία. Οι κοινές σχολές που υπάρχουν και στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών θα παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις.

Στο 4ο Πεδίο Οικονομικών Επιστημών πήγαν καλύτερα σε όλα τα μαθήματα εκτός από το μάθημα Αρχές Οικονομικής θεωρίας που έγραψαν λίγο χειρότερα. Οι αριστούχοι πέρυσι στο μάθημα αυτό ήταν 23% και φέτος περίπου 21%, ενώ στα Μαθηματικά το ποσοστό είναι λίγο καλύτερο σε όλα τα κλιμάκια. Γενικά δεν αναμένονται εκπλήξεις και οι βάσεις σε όλα τα επίπεδα θα είναι χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές και θα δούμε μικρές αυξομειώσεις.

Πώς πήγαν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες

Οι υποψήφιοι φέτος δεν έγραψαν καλύτερα από πέρυσι και άρα σε γενικές γραμμές και η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Όσον αφορά όμως στα μαθηματικά και στην ιστορία οι υποψήφιοι επανέλαβαν την κακή εικόνα προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα στα μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%. Όμως και στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις δεν ήταν πολύ καλύτερη αφού και στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω της βάσης, στη Χημεία το 44,85% αλλά και στα Αρχαία το 41,54%.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πορεία των βάσεων θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι μεσαίες επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά και οι υποψήφιοι περισσότεροι.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών οι υποψήφιοι μάλλον θα είναι και οι ποιο ευνοημένοι καθώς είναι λιγότεροι από πέρυσι κατά 991 άτομα . Οι βάσεις πάνε προς πτώση και κυρίως στις χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Υγείας, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες από πέρυσι. Οι μεσαίες σχολές θα σημειώσουν πτώση των βάσεων και όπου θα υπάρχει άνοδος μορίων θα είναι οριακή.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής. Ίσως είναι το μόνο πεδίο στο οποίο θα υπάρχει άνοδος των βάσεων αλλά όχι εντυπωσιακή καθώς οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από πέρυσι αλλά οι επιδόσεις ίδιες με το 2022. Και φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) οι οποίοι έφτασαν στους 26.641

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->