Νέα ρύθμιση: Σε 24 δόσεις η πληρωμή χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Νέα ρύθμιση: Σε 24 δόσεις η πληρωμή χρεών προς τον ΕΦΚΑ

Με την κατάθεση «μίνι» ασφαλιστικού νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο θα προωθηθούν δύο σημαντικές παρεμβάσεις για εκατοντάδες οφειλέτες, που αφορούν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις και την παραγραφή τους στη δεκαετία.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός Αυγούστου, προκειμένου τον επόμενο μήνα να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις αφορούν την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην εφορία, με την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να φτάνει τις 24 και την παραγραφή οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, εφόσον έχει παρέλθει δεκαετία – και όχι εικοσαετία όπως ισχύει σήμερα. Ακόμη, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμιστικές διατάξεις για τη λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, για το Μετοχικό Ταμείο, ενώ παραμένει ανοιχτό αν θα ενταχθεί τελικά διάταξη που θα ρυθμίζει την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων -μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- ή άλλες ευνοϊκές ρυθμιστικές διατάξεις.

Στις ρυθμίσεις οφειλών αναφέρθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής των χρεών και πλέον θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Δεκαετής παραγραφή

Η νέα διάταξη θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στη δεκαετία. Μελετάται να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο εντός δεκαετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως μέτρα διακοπής της παραγραφής, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.). Βασικό ζητούμενο είναι να έχουν παρέλθει 10 χρόνια πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006-2012. Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της εικοσαετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα παραγραφεί.

Η νομοθετική διάταξη ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, που, λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, παραμένουν εγκλωβισμένοι. Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το ενιαίο ταμείο να μειώνονται έως και 50%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πέραν, βεβαίως, της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου, όπως αναφέρθηκε, δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνίσταται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κ.λπ., να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Η περίοδος της δεκαετίας, από το 2027 και μετά, θα μειωθεί στα 5 έτη. Η διάταξη δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ασφαλιστικό χρόνο μισθωτών, οι εργοδότες των οποίων δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλιστικός χρόνος έχει καταγραφεί μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Ακόμη, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τους ασφαλισμένους με ενεργές ρυθμίσεις οφειλών για τις οποίες καταβάλλουν δόσεις, ώστε το ποσό που θα παραγραφεί να αφαιρεθεί και από τη ρύθμιση.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->