Τέλος χρόνου για την εξόφληση των φόρων – Ποιοι θα πληρώσουν έως και 6 δόσεις σε μία ημέρα - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Τέλος χρόνου για την εξόφληση των φόρων – Ποιοι θα πληρώσουν έως και 6 δόσεις σε μία ημέρα

 

Τέλος χρόνου για εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν μόλις λίγες ώρες προθεσμία για την εξόφληση και τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους έναντι του Δημοσίου.
Δεν θα είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ «βαθιά το χέρι στην τσέπη», καθώς δεν βρήκαν τον τρόπο να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε προηγούμενες προθεσμίες.
Έτσι, αυτή τη φορά ίσως χρειαστεί να εξοφλήσουν ακόμη και έξι δόσεις διαφορετικών υποχρεώσεων αν θέλουν να καλύψουν τα «ανοίγματά» τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέχρι και αύριο Παρασκευή 29 Οκτωβρίου και 1 λεπτό πριν τα μεσάνυχτα θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά η δ’ δόση του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες προσαυξήσεις.

Ως αύριο θα πρέπει να εξοφληθεί και η β’ δόση του ΕΝΦΙΑ, μαζί όμως με την πρώτη δόση, εάν αυτή δεν έχει εξοφληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης, αύριο Παρασκευή λήγει και η προθεσμία για την καταβολή τριών δόσεων «χαμένων» ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων για όσους επιθυμούν να επανενεργοποιήσουν το σχήμα της ρύθμισης από το οποίο έμειναν εκτός. Σύνολο;;; Έξι δόσεις φόρων σε μία ημέρα.

«Βαρύς» ο λογαριασμός των υποχρεώσεων

Έτσι, όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος εφόσον καταβληθεί κανονικά η δ’ δόση, ο υπόχρεος θα έχει να εξοφλήσει ακόμη 4 μηνιαίες δόσεις για να «κλείσει» με την συγκεκριμένη υποχρέωση, οι οποίες θα πληρώνονται κάθε τέλος του μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Αύριο Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθεί και η β’ δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα εξοφληθεί μαζί με εκείνη του Σεπτεμβρίου, δηλαδή την α΄ δόση του φόρου, εφόσον βέβαια δεν είχε αξιοποιηθεί η προηγούμενη προθεσμία πληρωμής.

Τέλος χρόνου και για όσους επιθυμούν να «επιστρέψουν» σε ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων τις οποίες έχασαν στο παρελθόν, αρκεί βέβαια να βρουν χρήματα για να εξοφλήσουν 3 δόσεις μαζεμένες για την επανεργοποίηση. . Αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αδειάζει η κλεψύδρα για 120 δόσεις

Αδειάζει λοιπόν και η «κλεψύδρα» για επανένταξη στις 100 ή 120 δόσεις, με την προθεσμία επίσης να λήγει στις 29 του μήνα.

Για να επανέλθει κάποιος σε ρύθμιση που έχασε θα πρέπει όχι μόνον να καταβάλλει 3 ολόκληρες δόσεις της ρύθμισης, αλλά και να ανήκει στην κατηγορία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έπληξε οικονομικά η πανδημία και προσέφυγαν στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία επανένταξης στις 100 ή 120 δόσεις λήγει την Παρασκευή. Προϋπόθεση για να «επιστρέψει» κάποιος φορολογούμενος στη ρύθμιση που απώλεσε είναι να καταβάλλει τρεις δόσεις «μαζεμένες» και συγκεκριμένα εκείνες που αντιστοιχούν σε Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Η «τρίτη ευκαιρία» για την ένταξη στη ρύθμιση δεν αφορά ωστόσο το σύνολο των οφειλετών. Σε αντίθεση με τη δυνατότητα που είχε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου το σύνολο των οφειλετών να επανενταχθούν στη ρύθμιση, πλέον η παράταση αφορά αποκλειστικά τους πληττόμενους από την πανδημία.

Προϋποθέσεις επανένταξης στις 120 δόσεις

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν μια νέα ευκαιρία εφόσον:

α) Απώλεσαν τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Ιουλίου 2021.

β) Πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 των ρυθμίσεων αυτών.

γ) Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020. Ως «νόμιμος τρόπος τακτοποίησης» λαμβάνεται υπόψη ακόμη και η υπαγωγή απλήρωτων δόσεων των ρυθμίσεων των λοιπών αυτών οφειλών στο -προβλεπόμενο από άλλες έκτακτες διατάξεις- καθεστώς αναστολής πληρωμών μέχρι και τις 31-12-2021.

δ) Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας κορονοϊού μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης των «100 δόσεων» του ν. 4321/2015 ή της ρύθμισης των «120 δόσεων» του ν. 4611/2019, ως εξής:

* όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-12-2019 για τη ρύθμιση του ν.4321/2015 και

* όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-1-2020 για τη ρύθμιση του ν.4611/2019.

ε) έχασαν τον Απρίλιο του 2021 τη δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους αυτές, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 291 του ν. 4738/2020, επειδή δεν υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 31-12-2020 όπως όριζαν οι διατάξεις αυτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->