Αναδρομικά: Έρχεται νέο μπαράζ προσφυγών - Τι απώλειες θα έχουν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά: Έρχεται νέο μπαράζ προσφυγών - Τι απώλειες θα έχουν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι    
  Η ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδρομικά μόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, μειώνοντας το συνολικό ποσό που ανέμεναν οι δικαιούχοι από 800 έως 2000 ευρώ.

Παράλληλα... 

 
 
προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν τα αναδρομικά παραιτούνται από τις υπόλοιπες διεκδικήσεις που αφορούν μειώσεις δώρων και επικουρικών. Αντίθετα δεν παραγράφονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις ομάδες των δικαιούχων λόγω δημοσιονομικής στενότητας εξαιρεί από της επιστροφές πάνω από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσφατη τροπολογία αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προωθηθεί σχετική ρύθμιση και για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Και ενώ οι επιστροφές των αναδρομικών από τις κύριες συντάξεις επεκτείνονται και σε όσους δε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καθώς και στους συνταξιούχους του δημοσίου για τις υπόλοιπες διεκδικήσεις (δώρα, επικουρικές) όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δημιουργείται ευθεία διάκριση ανάμεσα στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο από τους νομικούς ότι θα προσφύγουν χιλιάδες συνταξιούχοι το επόμενο εξάμηνο για να προλάβουν τις παραγραφές που αρχίζουν στο τέλος του 2020, δημιουργώντας ένα αέναο κύκλο δικαστικών εκκρεμοτήτων ο οποίος άνοιξε το 2015.

Όπως σχολιάζουν οι ειδικοί της ασφάλισης, με την απόφαση της κυβέρνησης ωφελούνται 900.000 και βγαίνουν χαμένοι 1.5 εκατ. Αν είχε επιλεγεί άλλη λύση, όπως η επιστροφή σε δόσεις σε βάθος χρόνου θα είχε κλείσει το θέμα που «σέρνεται» εδώ και 5 χρόνια.

Πολλοί συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να δεχθούν τις επιστροφές και να παραιτηθούν από τις υπόλοιπες αξιώσεις ή να συνεχίσουν να διεκδικούν στα δικαστήρια το σύνολο των αναδρομικών. Όπως συμβουλεύουν οι νομικοί, ένας τρόπος για να αρνηθούν την καταβολή οι συνταξιούχοι είναι να μεταφέρουν το ποσό που θα τους καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα ποσά των επιστροφών από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ. Τα υψηλότερα ποσά αφορούν κυρίως ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δυο η περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δυο γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.) και υψηλοσυνταξιουχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και του Δημοσίου που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν τα δώρα ύψους 800 ευρώ και τις επιστροφές από τις περικοπές των επικουρικών. Για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι με έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη που προσεγγίζουν το 1εκ. σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ χάνουν επιστροφές από τις επικουρικές περίπου 200 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 1000 ευρώ χάνουν επίσης τα δώρα ύψους 800 ευρώ και τις επιστροφές από τις επικουρικές. Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια σύνταξη ύψους 1100 ευρώ θα πάρει αναδρομικά 605 ευρώ. Αν έπαιρνε τις επιστροφές από τις επικουρικές και τα δώρα θα ελάμβανε 605+300+ 800 = 1705 ευρώ.

Ένας συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1600 ευρώ , θα πρέπει να περιμένει επιστροφή αναδρομικών 1845 ευρώ. Αν έπαιρνε τις επιστροφές από τις επικουρικές και τα δώρα θα ελάμβανε 1845+330+800 =2675

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->