Κίνδυνος θάνατος από τα λαθραία τσιγάρα - Τα φτιάχνουν με "σκουπίδια" - Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Breaking

Newsima.gr ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΑΘΙΑ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κίνδυνος θάνατος από τα λαθραία τσιγάρα - Τα φτιάχνουν με "σκουπίδια"Φάκελο με στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, από τα οποία προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου ...
Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα, προκύπτει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας, το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους έως 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, πλέον της οικονομικής ζημιάς που δέχεται το Δημόσιο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών) που εστάλη στη γενική γραμματεία Διαφάνειας, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και τη νικοτίνη 15%.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης, από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. 

Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Σούρλας σημειώνει: «Πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό». «Κυρίως, όμως, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή» καταλήγει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας.

filiatranet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε

-->